Info zonnepanelen

Informatie-zonnepanelen

Het aanschaffen van zonnepanelen vergt een behoorlijke investering.

Om teleurstelling in de opbrengst en dus de terugverdientijd te voorkomen zijn er een aantal factoren waar u rekening mee moet houden.

Hieronder ziet u de belangrijkste factoren om rekening mee te houden. Een goede uitleg krijgt u van  mij in een persoonlijk gesprek. Contact

De belangrijkste factoren zijn:

 • De rizonnepanelen-hengelo-instralingsfactorchting van de panelen ten opzichte van het zuiden en de hellinghoek waaronder de panelen geplaatst worden.

In het diagram ziet u dat de hoogste opbrengst van de zonnepanelen wordt gehaald bij een richting van nagenoeg zuid bij een hellinghoek van ongeveer 36 graden.

Stel dat het dak van uw woning op oost-zuidoost (OZO)staat en de dakhelling is 40 graden, dan is het rendement 85%. (instralingsfactor)

 

 •   Waar staat uw woning?

Op zonnepanelen-hengelo-kaart-Nederland-zonuren-Meulemandeze kaart zie u het gemiddelde aantal volle zonuren (1kWh/m2).

Rekenvoorbeeld:  Locatie in het oosten, de panelen gericht op zuidoost met een dakhelling van 40 graden.

980 uur x 1000 Wp x 0,93 = 911.400 Wh = 911,4 kWh, echter: Onder invloed na temperatuur (de opgegeven opbrengst van een zonnepaneel is bij een cel temperatuur van 25°C,maar kan oplopen tot wel 65°C ), verliezen van de omvormer en transportverlies is de werkelijke opbrengst lager.
Deze opbrengstfactor is ongeveer 0,9 De reële opbrengst is dus 911,4×0,9 is 820 kWh

 • Schaduw

  Vooral als er meerdere panelen op één string zijn aangesloten is het van belang dat er geen schaduw op de panelen valt. Schaduw op (een deel van) één paneel verlaagt het rendement van de héle string aanzienlijk. De oplossing hiervoor is om gebruik te maken van een omvormer per paneel.

 

 

 • Vermogensgarantie:

De opbrengst zal tijdens de levensduur van de panelen afnemen. Meestal wordt door de fabrikanten een vermogensgarantie opgegeven van 90% na 10 jaar en 80% na 25 jaar. Om de juiste terugverdientijd te bepalen dient hier ook rekening mee gehouden te worden

 • Te verwachten stijging van de energiekosten:

Er wordt uitgegaan van een jaarlijkse prijsstijging van 7%.

 • Levensduur omvormer:

De levensduur van enphase-omvormer-zonnepanelen-hengelode meeste omvormers is minder dan 25 jaar. Tijdens de levensduur van de panelen dient u er rekening mee te houden dat deze één keer vervangen dient te worden. U kunt echter kiezen voor een omvormer die veel langer meegaat. Wij werken veel met Enphase.

 

 • Elektrische aansluiting:

Een pv-installatie met een opbrengst van meer dan 600Wp dient aangesloten te worden op een aparte groep in de meterkast. Voor het uitbreiden van de groepenkast en de bekabeling naar de omvormer moet u al gauw rekenen op € 250,00.

 Conclusie:  Investeren in een schoner milieu loont!!

 • Routebeschrijving

 • Volg ons op

  LinkedIn

 • Logo Uneto

(2024)
MENU