Legatus
 

Oman bouwt enorme zonnecentrale om laatste beetje olie omhoog te pompen

Oman bouwt enorme zonnecentrale om laatste beetje olie omhoog te pompen
juli 08
19:38 2015

AMSTERDAM – Oman, gelegen ten zuid van het Arabische schiereiland, wil een enorme zonnecentrale gaan bouwen van ruim 1.021 megawatt. Met de enorme hoeveelheid energie die hiermee wordt opgewekt, moet het laatste beetje olie dat nog in de grond zit worden opgepompt.

Oman werkt hierbij samen met Shell en het Franse oliebedrijf Total. In totaal wordt er 600 miljoen dollar gestoken in het project, Miraah (Arabisch voor spiegel) geheten, dat in 2017 moet klaar zijn.

“Het gebruik van zonne-energie voor de olieproductie is een langetermijnoplossing”, aldus Raoul Restucci, directeur van Petroleum Development Oman, tegenover de Wall Street Journal. Petroleum Development is de joint venture die het project gaat bouwen.

De olieproductie neemt al langer af in Oman, één van de grotere olieproducenten in het Midden-Oosten die niet aangesloten is bij kartelorganisaties OPEC.  Door betere techniek wist het land alsnog de productie te verhogen van 700.000 vaten per dag in 2007 naar 950.000 vaten per dag in 2014.

De zonnecentrale wordt gebruikt om olie in de grond te verhitten waardoor het makkelijker op te pompen is. In de zonnecentrale worden duizenden spiegels geplaatst die het zonlicht concentreren op 1 plek waar water is. De stoom die ontstaat wordt vervolgens geïnjecteerd in een oliereservoir.

Petroleum Development Oman verwacht dat de technologie in 2023 goed zal zijn voor een derde van de totale productie van olie.

Tags
Delen

Gerelateerde artikelen